Συχνές Ερωτήσεις - Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2025
Το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2025 είναι μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος του είναι η προώθηση ενεργειακών αναβαθμίσεων σε υφιστάμενα κτίρια κατοικιών, μειώνοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Το πρόγραμμα προσφέρει κίνητρα όπως επιδοτήσεις, επιδότηση επιτοκίου και κάλυψη του κόστους ενεργειακών επιθεωρήσεων για επιλέξιμους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα με δικαιώματα ιδιοκτησίας (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) ή ενοικιαστές με μίσθωση διάρκειας τουλάχιστον επτά ετών για επιλέξιμη κατοικία. Η κατοικία πρέπει να είναι νόμιμα υφιστάμενη, όχι χαρακτηρισμένη προς κατεδάφιση, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να διαθέτει Αρχικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κατηγορίας Γ ή χαμηλότερης. Οι αιτούντες πρέπει επίσης να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Η επιδότηση ποικίλλει ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του αιτούντος και αν ανήκει σε ειδική κατηγορία, όπως πληγέντες από φυσικές καταστροφές, οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή πολύτεκνες οικογένειες. Η αξιολόγηση γίνεται συγκριτικά με βάση τις βαθμοημέρες θέρμανσης της περιοχής του αιτούντος.
Οι αιτούντες πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως έγκυρο ΠΕΑ και αποδεικτικά εισοδήματος. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, η οποία υπολογίζει αυτόματα τη βαθμολογία της αίτησης βάσει των βαθμοημερών θέρμανσης.
Οι αιτούντες έχουν οκτώ μήνες από την έκδοση της Απόφασης Ένταξης για να ολοκληρώσουν το έργο, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης όλων των παρεμβάσεων, της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και της υποβολής όλων των απαιτούμενων εγγράφων. Η προθεσμία για την υποβολή δαπανών είναι η 28η Φεβρουαρίου 2026.
Η μη συμμόρφωση με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση ή τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται οικονομική διόρθωση και ανάκτηση της επιχορήγησης, συμπεριλαμβανομένων των τόκων. Επιπλέον, ο δικαιούχος μπορεί να χάσει την επιδότηση επιτοκίου, και η δανειακή σύμβαση δεν θα διέπεται πλέον από τους ευνοϊκούς όρους του προγράμματος.